Dalarna


"För 360 miljoner år sedan föll en meteor ner från rymden. Den föll över Dalarna och resultatet blev Siljansringen och den omkringliggande Siljansbygden, ett av Sveriges absolut vackraste områden."

- Hårarbete och korgmakeri: Våmhus är känt för sina hantverk. Hantverkarna vandrade till grannländerna på 1800-talet och början av 1900-talet för att tjäna det som behövdes för att överleva. Beundra detta unika konsthantverk på Våmhus Hembygdsgård utanför Mora.

- Anders Zorn: Konstnären som även blåste liv i den folkliga traditionen. I Mora finns möjlighet att skåda hans verk på Zornmuseet. Man kan även se huset som han och Emma bodde i tillsammans, Zorngården.

- Björnparken: På sommaren finns något så magnifikt att se som en park med björnar, lodjur, fjällrävar, vargar, järvar och nu även isbjörnar. Allt detta i Europas största björnpark i Orsa Grönklitt.

- Vasaloppet: Det 9 mil långa skidloppet med start i Sälen och mål i Mora. Första söndagen i mars är du välkommen till skidårets höjdpunkt.

- Dalhalla: När man slutade att bryta kalk i detta kalkbrott 1990 fick man plötsligt en idealisk amfiteater. De akustiska förutsättningarna är perfekta nere i den 60 meter djupa gropen. 7 km från Rättvik kan du åtnjuta konserter här.

- Tomteland: Både sommar och vinter kan man besöka tomtens hem vid Gesundaberget, 15 km från Mora. Här finns trolltyg, älvhuldror, dockteater, tomteskola, fäbodspektakel m.m. Man kan träffa tomtens renar och andra djur. Tomteland är roligt för stora och små!
  - Invånare: 275 823 personer
- Yta: 29 086 km² (7,1% av Sverige)

- Siljan: 290 km² stor och 134 m djup sjö. Sveriges sjunde största till ytan.

- Njupeskär: Sveriges högsta vattenfall på ca 90 meter ligger i nordvästra Dalarna, på Fulufjällets nordsluttning.

- Storvätteshågna: Dalarnas högsta berg på 1204 m med milsvid utsikt.

Landskapsdjur: Berguv
Landskapsblomma: Blåklocka/Ängsklocka
Landskapsfisk: Elritsa (kvidd)
Landskapssvamp: Sandsopp
Landskapsmossa: Smal näckmossa
Landskapssten: Porfyr
Landskapsvapen:Länkar
Våmhus på kartan
Mora.se
Mora Tidning
Siljan Turism
Dalhalla.se
Dalarna.se
Anders Zorn
Vasaloppet
Tomteland
Orsa Grönklitt
Gesundaberget
Sälen
Stöten i Sälen
Kläppen i Sälen
Idre Fjäll
Fjätervålen i Idre